nav Uitvaarverzekering

minimaal 5 jaar verzekeren

Vraag: minimaal 5 jaar verzekeren

Mijn moeder is in april van dit jaar overleden en had een uitvaartverzekering bij Yarden, echter heeft zij deze afgesloten in 2008.
Daarnaast had zijn haar leven lang een uitvaartpolis bij de Nuvema, waar wij ook gebruik van hebben gemaakt als nabestaanden.
Onze vraag is nu, moet de polis van Yarden (yarden geeft aan dat al hun verzekeringen in natura zijn) minimaal 5 jaar lopen, voordat men tot een uitbetaling kan overgaan?
Naar onze inziens is dit alleen wanneer er sprake is van een afkoopwaarde, dan moet de verzekering minimaal 5 jaar bestaan zoals er in de polisvoorwaarden van Yarden staat - maar niet wanneer de verzekerde komt te overlijden.
Graag stellen wij als nebestaanden een reactie hierop op prijs.
Met vriendelijke groet,
Majanca Eekhuis

Antwoord

Geachte mevrouw,
Meestal blijkt dat de uitvaartkosten onvoldoende zijn verzekerd. In dit geval lijkt dat er te veel verzekerd is. En ook dat is niet goed.

Ik neem aan dat de uitvaartkosten volledig zijn voldaan met de polis van NUVEMA. Dan resteert een uitvaartverzekering van Yarden, waarvan dus geen gebruik wordt gemaakt. Wat hoogstwaarschijnlijk met de termijn van 5 jaar wordt bedoeld, is dat als u de polis via afkoop stopzet, er pas sprake is van enige afkoopwaarde na een looptijd van 5 jaar. Als de polis nog geen 5 jaar heeft gelopen, is er geen uit te keren "waarde". De premie die is betaald, is voor het overgrote deel bedoeld het risico van overlijden te verzekeren (de zogeheten risico-premie). Dat deel van de premie maakt geen deel meer uit van de eventuele afkoopwaarde. Het resterende deel van de premie is de eerste jaren van de looptijd bedoeld om allerlei (administratieve) kosten te financieren. Als u de polis dus nu stopzet, zal er geen uitkering volgen. Een alternatief kan zijn de polis te laten "oversluiten" op een andere verzekerde. Hierover kunt u uiteraard informatie krijgen van Yraden.

Met vriendelijke groet,
J. Zwaanswijk

Deze domeinnaam is te huur