nav Uitvaarverzekering

Uitvaartverzekering nieuws - Yarden gaat klanten laten bijbetalen

Yarden gaat klanten laten bijbetalen

Bijna 400.000 klanten van Yarden moeten vanaf 2020 gaan bijbetalen. Deze klanten hebben een (pakket)verzekering bij Yarden die alle kosten dekt. Yarden gaat prijsstijgingen vanaf 2020 laten betalen door haar verzekerden, dat meldt de Telegraaf. Eerder waren deze kosten voor rekening van de uitvaartverzekeraar.

Yarden moet maatregelen nemen vanwege financiƫle problemen door oude pakketpolissen. Dat zijn polissen waarbij mensen zich verzekeren voor bepaalde diensten en producten. Het gaat vaak om oude polissen waarbij mensen een vast bedrag per maand betaalden en men vanaf 65 jaar vaak niet meer hoefde te betalen. De uitvaartverzekeraar kon de stijging van de kosten opvangen door inkomsten uit beleggingen. Maar de beleggingsinkomsten zijn de laatste jaren niet meer stabiel en de rente op vermogen is sterk gedaald. Dat zorgt (mede) voor de financiƫle problemen van Yarden.

Rekenvoorbeeld

Dagblad de Telegraaf heeft een rekenvoorbeeld gemaakt van het bedrag dat nabestaanden straks moeten bijleggen. Stel: iemand heeft in 1992 een polis afgesloten bij AVVL (voorloper van Yarden) met een polis waarin o.a. een kist, volgauto en zes dragers zitten. Deze polis is op dit moment 3200 waard. Stel dat de prijzen in de periode 2020-2030 jaarlijks met 1,75% stijgen dan kost de het pakket van deze verzekerde in 2030, 3873 euro. Als de verzekerde van dit pakket in 2030 komt te overlijden moeten zijn nabestaanden 673 euro betalen aan Yarden.

Vertrouwen uitvaartverzekeringen

Het is nu de vraag wat deze maatregel betekent voor het vertrouwen dat consumenten nog hebben in uitvaartverzekeringen van Yarden. Omdat men vanaf nu niet meer zeker lijkt of afgesloten polissen op het moment dat een verzekerde uiteindelijk overlijdt nog wel geheel uitgekeerd/verzorgd worden.

De Telegraaf meldt dat klanten van Yarden er ook voor kunnen kiezen om hun verzekering af te kopen als ze het niet eens zijn met de nieuwe maatregelen.

Eerdere maatregel door rechter verboden

Yarden probeerde in het verleden al eens om de probleempolissen aan te pakken. Toen wilde de verzekeraar ze zo aanpassen dat verzekerden een bepaald bedrag zouden krijgen. Maar de rechter draaide dat terug. Yarden heeft er wel vertrouwen in dat de nieuwe maatregel niet wordt teruggedraaid door de rechter.


Deze domeinnaam is te huur